Autor [EN] [PL] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [AR] [RU] Wątek: [ART] żywność funkcjonalna  (Przeczytany 3413 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

OffLine orzeł biały

  • V.I.P
  • *****
  • Posts: 51
  • Bonus +0/-0
  • Topic Starter
  • Mężczyzna 14-11-2012, 19:54:11
    Join:09-03-2012, 20:14:21
    • Zobacz profil
[ART] żywność funkcjonalna
dnia: 10-03-2012, 09:27:32
   Dobry stan zdrowia wiąże się nierozerwalnie z prawidłowym odżywianiem. Przeciętna dieta jest deficytowa w wiele substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, stąd wynika zapotrzebowanie na żywność „projektowaną” do określonych potrzeb organizmu, czyli na żywność funkcjonalną.
   Koncepcja żywności funkcjonalnej wywodzi się z kultury i tradycji Wschodu, w której nie ma wyraźnej różnicy między żywnością a lekami. Podwyższona jakość zdrowotna takiej żywności wynika z obecności w jej składzie substancji bioaktywnych oraz z optymalnej fizjologicznie proporcji poszczególnych składników, dzięki którym zachodzi pożądany przebieg przemian metabolicznych.
   Żywność funkcjonalna po raz pierwszy pojawiła się na rynku artykułów spożywczych w Japonii w 1991 roku. Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej Japonii zdefiniowało ten typ wyrobów spożywczych jako Żywność o Określonym Zdrowotnym Zastosowaniu – FOSHU (Foods fo Specified Health Use). Zgodnie z tym rozporządzeniem FOSHU powinna:
1)   stanowić podstawowy element codziennej diety,
2)   być produktem spożywczym (nie kapsułką, tabletką czy proszkiem) otrzymanym z naturalnie występujących składników,
3)   wpływać korzystnie na procesy fizjologiczne organizmu, a szczególnie:
•   przeciwdziałać chorobom, w tym dietozależnym,
•   zwiększać odporność organizmu,
•   spowalniać procesy starzenia się organizmu,
•   sprzyjać dobrostanowi fizycznemu czy psychicznemu,
•   sprzyjać leczeniu określonych chorób.
   Współcześni konsumenci zdają się rozumieć olbrzymi związek między zdrowiem i jakością życia, a odpowiednim odżywianiem.
Bardzo ważnym czynnikiem sprzyjającym wzrostowi rynku żywności funkcjonalnej w krajach Europy Zachodniej, USA czy Japonii jest wysoki poziom wiedzy i świadomości społeczeństw tych państw o ogromnym znaczeniu diety dla zachowania zdrowia. Dodatkowo w obecnych czasach także w Polsce bardzo modne staje się dbanie o zdrowie i sprawność fizyczną dla zapewnienia sobie długiego życia w dobrej kondycji. Taki stan rzeczy kształtuje nowe potrzeby żywieniowe i stymuluje projektowanie nowych grup środków spożywczych.
   Ostatnie lata dostarczyły nowej wiedzy o żywności funkcjonalnej. Uważa się, że może ona pomóc w profilaktyce i zmniejszeniu ryzyka powstawania wielu chorób: nowotworów, nadciśnienia, cukrzycy, otyłości, chorób układu krążenia, wątroby i nerek, próchnicy, osteoporozy, choroby Alzheimera. Żywność taka może być również pomocna w stanach zmęczenia wynikających np. z przepracowania.
   W przeciągu ostatnich lat można zaobserwować stopniowy wzrost zarówno liczby jak i asortymentu produktów spożywczych o deklarowanej aktywności prozdrowotnej. Dzięki wykorzystaniu luk prawnych prężnie rozwija się również rynek żywności o sugerowanym pozytywnym wpływie na zdrowie. Dalekoidące surowe wymagania względem żywności funkcjonalnej w Japonii były powodem tego, iż na 126 produktów oficjalnie zarejestrowanych do 1998 roku jako żywność funkcjonalna przypadło 1000 produktów o sugerowanym działaniu prozdrowotnym.
   W chwili obecnej żywność funkcjonalna obejmuje produkty i preparaty spożywcze charakteryzujące się deklarowaną aktywnością fizjologiczną, uzyskiwaną poprzez:
1)   dodatek do powszechnie spożywanej żywności substancji biologicznie aktywnych (nutraceutyków) np. błonnika, witamin, składników mineralnych, związków pochodzenia roślinnego (fitochemicals) lub pochodzenia zwierzęcego (zoochemicals), dodatek związków biologicznie aktywnych nazywa się  wzbogacaniem,
2)   projektowanie nowego składu chemicznego środków spożywczych - można wymienić tu margarynę Benecol zawierającą sterole roślinne, które wykazują się zdolnością wchłaniania cholesterolu w organizmie człowieka,
3)   produkcję preparatów zawierających biologicznie aktywne substancje, które są otrzymywane z naturalnych surowców zwierzęcych i roślinnych - przykładem mogą być suszone ekstrakty z wytłoków czerwonych winogron,
4)   wykorzystanie probiotyków,
5)   obniżanie wartości energetycznej produktów spożywczych.

Autor orzeł biały

Last edit: 13-03-2012, 19:28:01 by orzeł biały

OffLine orzeł biały

  • V.I.P
  • *****
  • Posts: 51
  • Bonus +0/-0
  • Topic Starter
  • Mężczyzna 14-11-2012, 19:54:11
    Join:09-03-2012, 20:14:21
    • Zobacz profil
Odp: [ART] żywność funkcjonalna
Odpowiedź #1 dnia: 11-03-2012, 07:45:16
Jeszcze pare słów wyjaśnienia
  Żywność funkcjonalna (ang. functional foods) są to specjalnie opracowane produkty spożywcze które wykazują korzystny, udokumentowany wpływ na zdrowie ponad ten, który wynika z obecności w niej składników odżywczych tradycyjnie uznawanych za niezbędne.
   
   Żywność funkcjonalna znajduje zastosowanie w niektórych stanach choro-bowych, w okresach zwiększonego zapotrzebowania na jakichś składnik diety oraz może być spożywana w celu poprawy nastroju, czy zwiększenia wydolności psychofizycznej.


Proponuje abyście w tym topicu umieszczali żywnośc funkcjonalną jaką udało się wam kupić, zaobserwować, zobaczyć na półkach sklepowych czy gdziekolwiek indziej

OffLine Mariusz

  • V.I.P
  • *****
  • Nie am face ;]
  • Posts: 141
  • Bonus +0/-0
  • Mężczyzna 18-12-2014, 20:37:20
    Join:07-03-2012, 21:38:07
    • Zobacz profil
    • Majtkowy kulturysta
Odp: [ART] żywność funkcjonalna
Odpowiedź #2 dnia: 11-03-2012, 11:19:25
 
Żywność funkcjonalna znajduje zastosowanie w niektórych stanach choro-bowych,

Ta margaryna to chyba nie najlepszy przykład ;)
Coś takiego można zaliczyć do żywności funkcjonalnej?
www.nutriciamedyczna.pl/pub/files/Calogen.pdf
http://www.nutricia.co.uk/products/view/oral/calogen_extra
http://nutricia.co.uk/files/uploads/documents/KetoCal_4.1_unflavoured_.pdf




Errare humanum est, perseverare autem diabolicum.”  Błądzić jest rzeczą ludzką, pozostawanie w błędzie diabelską.

OffLine orzeł biały

  • V.I.P
  • *****
  • Posts: 51
  • Bonus +0/-0
  • Topic Starter
  • Mężczyzna 14-11-2012, 19:54:11
    Join:09-03-2012, 20:14:21
    • Zobacz profil
Odp: [ART] żywność funkcjonalna
Odpowiedź #3 dnia: 12-03-2012, 20:05:18
Mariusz mozna je zaliczyć do żywności funkcjonalnej.

Bioaktywne składniki prozdrowotne są wykorzystywane do wzbogacania dużej grupy produktów spożywczych.
   Japońskie Ministerstwo Zdrowia i Opieki Społecznej podczas definiowania pojęcia żywności funkcjonalnej - FOSHU stworzyło zarazem listę jedenastu składników nadających produktom status funkcjonalności. Za kluczowe dla osiągnięcia profilaktycznego i terapeutycznego działania żywności funkcjonalnej uznano następujące składniki bioaktywne:
•   błonnik pokarmowy,
•   wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
•   alkohole wielowodorotlenowe,
•   witaminy antyoksydacyjne (A, C, E),
•   izoprenoidy,
•   cholinę i lecytynę,
•   polifenole,
•   peptydy i białka,
•   substancje mineralne,
•   oligosacharydy (prebiotyki),
•   bakterie fermentacji mlekowej (probiotyki)


On-Line: 3 Gości, 0 Użytkowników
 

Current Server Time: